GRAP – Research del.1

Denim
Tørr eller rå denim – et denim stoff som ikke er vasket etter å ha blitt farget under produksjonen sin. Ved bruk på lengre sikt vil man oppnå et personlig preg på rå denim, med fade der jeansen former seg etter kroppen. Mange brukere avstår fra å vaske jeansen mer enn en gang per seks måneder.

Selvage denim – ordet selvage kommer fra «self edge», den naturlige kanten av en rull stoff. På norsk heter det «jarekant». De fleste selvage jeans er farget med syntetisk indigo, og på grunn av veveteknikken og den smale bredden på stoffet er selvage denim generelt ganske dyr. Til gjengjeld er holdbarheten betydelig lenger enn annen denim.
Jeans
Jeans er bukser laget av denim (denim er oftest farget indigo eller sort). Noen av de mest kjente og originale jeansmerkene er Levi’s, Lee og Wrangler. Jeans finnes i utrolig mange former, fasonger og varianter, samt produserer for begge kjønn. I begynnelsen var jeans solide bukser brukt av arbeidere, og ble kalt overalls. Kobbernagler ble tatt i bruk i 1873, og ble patentert av Levi Strauss, men ideen kom fra Jacob Davis; denne oppfinnelsen slo veldig an blandt arbeiderne, ettersom arbeidsbuksene tålte mer.

Tolkien, T. (2002). Vintage, Pavilion Books Limited, London: The «Big E» – en som jakter/ser etter vintage jeans, slik som Levis. Eksemplarer fra 1950 eller tidligere er verdt utrolig mye penger – opptil flere tusen dollar.

Roetzel, B. (2000). En gentleman, Könemann, Köln: Siden 1900 hadde Levis vært populære arbeidsbukser i USA, men i 1950-årene ble buksene et kultobjekt for opprørske ungdommer. Jeans ble et symbol på frihet, eventyrlyst  og oppbrudd. Senere ble «opprørsbuksene» forandret til designerjeans, og i slutten av 1960 kom de til Europa, til en tredobbel pris pga tollkostnader. Nå er jeans populært blant alle aldersgrupper, og passer til mange anledninger. Konservative bransjer ser på jeans som et fritidsantrekk, så der har den ikke fått innpass enda; disse bransjene har som regel strenge dresscodes som må følges, med mørk dress, slips og hvite skjorter.

Annette B.D.

Reklamer

One thought on “GRAP – Research del.1

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s